Veelgestelde vragen

Waarom is OKids opgericht?
Vier jaar lang, organiseerde gemeente Oldenzaal de zogenaamde BOS weken. Toen dit stop werd gezet is eind 2010 OKids ontstaan. OKids is opgericht door twee BOS vrijwilligers. De eerste activiteiten vonden plaats in de zomer en het najaar van 2011 en de eerste individuele activiteit in het voorjaar van 2012. Sinds juni 2013 is OKids ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als stichting.

Wat zijn de BOS Zomer Sport & Spel weken?
Dit zijn actieve sport en spel weken, die 4 jaar werden opgezet door de gemeente Oldenzaal. Deze weken vonden plaats in de tweede, tot zesde week van de zomervakantie. Eind 2010 werd helaas besloten dat dit project niet zou worden verlengd.

Waar staat BOS voor?
Dit staat voor Buurt, onderwijs en Sport.

Mijn kind valt niet onder de adviesleeftijd 5-10 jaar. Mag hij of zij wel meedoen?
Activiteiten bij OKids zijn voor alle kinderen die op de basisschool zitten toegankelijk. Onze ervaring is dat kinderen die net op de basisschool zitten niet altijd goed mee komen en kinderen ouder dan 10 de activiteiten vaak niet meer leuk vinden. Daarom noemen we bij onze activiteiten deze adviesleeftijd. Ieder kind is verschillend, want het ene kind van 4 zou in theorie beter mee kunnen komen met onze activiteiten dan het andere kind dat al 6 is. Ook zullen sommige kinderen ook met 11 of 12 jaar onze activiteiten nog leuk vinden.
De adviesleeftijd is niets meer of minder dan een adviesleeftijd. Onze activiteiten zijn gericht aan alle kinderen van de basisschool. Valt uw kind buiten deze adviesleeftijd kunt u als ouder beter dan ons inschatten of onze activiteiten aansluiten bij uw kind. Als u vragen heeft over de inhoud van het programma of u toch twijfelt of uw kind aansluiting vind bij onze activiteiten kunt u altijd contact met ons opnemen via de contact pagina.

Is OKids een onderdeel van Impuls?
Nee, OKids is een zelfstandig draaiende organisatie. OKids is een groep vrijwilligers die kinderen gedurende de schoolvakanties en daarbuiten een leuke dag wil aanbieden.

Zijn alle vrijwilligers bij OKids wel geschikt voor het werk dat ze doen?
Wij kijken graag naar wat mensen wél kunnen in plaats van wat mensen niet kunnen. Wij zullen nooit dingen van vrijwilligers vragen die ze niet kunnen. Vrijwilligers krijgen bij OKids de kans om zichzelf te ontwikkelen, zodat ze deze taken later wellicht wel op kunnen pakken. Als organisatie kijken wij kritisch naar de samenstelling van het team, zodat alle taken en verantwoordelijkheden uitgevoerd kunnen worden. Wij benaderen ook regelmatig ouders om met een kritische blik met ons mee te kijken.
Bij OKids lopen ook een paar vrijwilligers met een beperking. Deze vrijwilligers krijgen in eerste instantie simpeler taken, zoals ranja maken, opruimen, of gewoon even meedoen. Los daarvan blijven we kijken naar wat deze mensen wél kunnen, in plaats van wat ze niet kunnen. In de afgelopen jaren zijn we meerdere malen positief verrast. Vaak hebben ze zelf nog een leuk idee, waar de rest nooit op was gekomen. Wij vinden het belangrijk dat ook deze vrijwilligers deel uit kunnen maken van de maatschappij en iets hebben waar ze trots op kunnen zijn. OKids brengt graag de kracht van mensen zoveel mogelijk naar boven

Wanneer zijn de zomerweken van OKids?
Om zo min mogelijk te concurreren met de Vakantiespelweek van Impuls, hebben we destijds besloten om in de eerste week van de zomervakantie niet te draaien. Echter sinds het opheffen van de Vakantiespelweek sinds 2020 draait OKids alle 6 weken van de zomervakantie. OKids is verder actief tijdens alle andere schoolvakanties.

Wat is jullie doelstelling?
Een zomervakantie is erg lang en kinderen kunnen zich gaan vervelen. Ons doel is om kinderen toch een zinvolle dagbesteding aan te bieden. We willen hierin vooral de minima betrekken! Daarnaast vinden wij het belangrijk, dat verlegen en stille kinderen extra betrokken worden, zodat zij uit hun schulp komen.
OKids vind de menging van verschillende doelgroepen belangrijk. Denk hierbij niet alleen aan minima en kinderen uit gezinnen die meer te besteden hebben, maar ook naar kinderen met verschillende culturele achtergronden, of kinderen met een beperking. OKids probeert sinds 2023 ook actief (Oekraïnse) kinderen uit vluchteling gezinnen te betrekken. Onze activiteiten zijn voor álle kinderen!

Wat is jullie aanbod?
Ons aanbod bestaat voornamelijk uit Sport, Spel, maar ook knutselen is een onderdeel. Minstens één keer per jaar organiseren we een uitstapje naar een pretpark. Buiten onze eigen activiteiten proberen we aansluiting te vinden bij andere organisaties en evenementen binnen Oldenzaal.

Zijn er kosten aan deze activiteiten verbonden?
Wij proberen onze activiteiten laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen te houden. De vraagprijs 1,- euro per persoon is de standaard bij ons. Mocht dit echt niet lukken, is het altijd mogelijk om contact op te nemen en dan kijken we naar een oplossing. Vaak geven ouders meer dan de vraagprijs en dit stellen we enorm op prijs. Met deze extra inkomsten kunnen we andere kinderen ook een leuke dag aanbieden.
In 2023 werd de verplichte deelnameprijs geschrapt en vervangen voor een vrijwillige gift. Dankzij ouders die – ondanks het niet verplicht was – gul bleven geven is dit sinds 2024 de norm en als dit rendabel blijft is dit wat ons betreft ook een blijvertje.

Wij komen niet uit Oldenzaal, mogen we dan wel naar OKids?
Op het moment dat jullie bij OKids komen zijn jullie in Oldenzaal en dus van harte welkom! De doelgroep van OKids zijn inderdaad Oldenzaalse kinderen, maar iedereen mag gewoon komen.

Wat is er gebeurt met de Speelotheek die OKids wilde heropstarten?
Er waren inderdaad onderhandelingen om de Speelotheek opnieuw op te starten. Dit kwam omdat een persoon zich hiervoor bij OKids meldde. Enige tijd later heeft deze persoon zich helaas terug getrokken. We hebben gezocht naar een vervanger, maar zoals het er nu uit ziet, zal OKids zich jammer genoeg niet meer bezig houden met de Speelotheek.

Waarom is er een speciale pagina voor Oekraïense deelnemers en niet voor andere nationaliteiten?
We hebben gemerkt dat er bij Oekraïense kinderen een verhoogde interesse is om deel te nemen aan onze activiteiten en hebben momenteel een klein vast bestand en zelfs een paar Oekraïense vrijwilligers. Tegelijkertijd merken we dat Syrische vluchtelingen veel sneller de Nederlandse taal machtig zijn óf Engels spreken. Voor deze kinderen en hun ouders communiceren we op onze website in het Engels. Wel hebben we op de internationale pagina een begrippenlijst gemaakt in meerdere talen, zodat het toch voor iedereen toegankelijk is. Mocht er een taal ontbreken, laat het ons gerust weten.

Waarom wordt er steeds vaker in het Russisch gecommuniceerd op jullie website?
In het Oosten van Oekraïne is Russisch een veel gesproken taal. De meeste Oekraïense vluchtelingen komen uit het oostelijke deel van Oekraïne en daar wordt doorgaans vooral Russisch gesproken. Wij hebben inmiddels ook opgemerkt dat al onze Oekraïense kinderen Russisch spreken, maar slechts enkelen ook Oekraïens spreken. Daarom passen we de voertaal op websites en flyers geleidelijk aan naar het Russisch, voor Oekraïense kinderen. Los daarvan zijn alle kinderen welkom bij OKids, dit geldt bijvoorbeeld ook voor eventueel Russische kinderen mochten zij hun land ontvlucht hebben.

Waarom schrijven jullie ook in het Spaans, Duits, Turks, Russisch en Birmaans?
Volgens de VN-Vluchtelingen organisatie komen naast Oekraïne en Syrië ook veel vluchtelingen vanuit Venezuela, Myanmar, Zuid-Soedan, Afghanistan en meer. Voor Nederland komen hier nog landen als Turkije bij, meldt vluchtelingenwerk.nl. Met Engels, Spaans & Turks worden deze landen gedekt en in Myanmar wordt Birmaans gesproken. Duits en Engels zijn overigens algemeen veel gesproken talen. Russisch wordt in een groot deel van Oekraïne gesproken. Sinds het najaar van 2023 zijn de talen Spaans en Birmaans verwijderd van de begrippenlijst, om de internationale website overzichtelijk te houden. Wel kunnen ouders / verzorgers bij de inschrijfpagina aangeven dat zij deze taal of talen spreken. In 2024 zijn hier Chinees, Frans, Hindi, Perzisch, Pools & Tigrinya

Hoe communiceren jullie met kinderen die geen Nederlands spreken?
Hiervoor gebruiken we een handige vertaal app, waarbij gesproken tekst direct vertaald wordt naar een taal van keuze. Ook bereik je veel met alleen gebaren. Veel activiteiten zijn overigens duidelijk zonder uitleg, waardoor kinderen gewoon meedoen. Een kind past zich erg makkelijk aan hebben we al reeds mogen ervaren. Onze vertaal apps voor het Perzisch (en mogelijke andere talen) zijn beperkt tot geschreven tekst. We zijn op zoek naar een vertaal app om ook Perzisch als gesproken tekst te vertalen.

Ik wil mij aanmelden als vrijwilliger, wat moet ik nu doen?
Wat fijn dat je wilt helpen. Je kunt contact met mij opnemen via de contactpagina. Klik hier om naar deze pagina te gaan.

Mijn vraag staat er niet tussen!
In dit geval kan er contact opgenomen worden via de contactpagina. Klik hier om naar deze pagina te gaan.